сряда, 20 август 2014 г.

Да създадем профил на... писател/поет

Урокът, в който се представят животът и творчеството на писателя/поета, често се оказва най-труден за преподавателя - не по отношение на информацията, а  по отношение на предизвикателството да събуди жив интерес у ученика и да провокира желанието му да "общува" с автора. Методическите ръководства предлагат най-общи идеи за такъв урок, истински ценните открития обаче се "раждат" в час като резултат от опита и интуицията на учителя. Без претенции за изключителност ще споделя две успешно реализирани идеи в 11 клас.
 
Алеко Константинов. В началото на урока всеки ученик получава лист с въпросите от изповедта на Алеко, споделена с проф. Иван Шишманов. Отговаря писмено. Учителят обявява, че на същите въпроси преди повече от 150 години е отговорил и един уникален български творец, който определя себе си като щастливец. Прочита отговорите на писателя и учениците ги съпоставят със своите. Вниманието им вече е ангажирано. Следва дискусия за личността на Алеко Константинов. Учителят допълва създадения "профил" с информация за живота и творчеството му. Забележка: въпросите от изповедта могат да се проектират върху бялата дъска, както и да се четат от учителя, но учениците задължително записват своите отговори.

Димчо Дебелянов. На дъската е проектирана или записана непопулярна творба на поета. В моя случай - "Песен" от стихосбирката "Копнежи". Учениците се разпределят по групи и съставят психологически профил на автора. Всяка група излъчва свой говорител, който аргументирано (на база текста) представя създадения профил. Представител от съответната група записва на дъската до творбата основните характеристики. Учителят задава въпроси провокация - кога, къде и как е живял и творил според учениците този поет. Следва представяне на биографията и творчеството на поета. Домашна работа: сформираните екипи съпоставят биографичната информация и създадените от тях профили и правят кратък социално-психологически портрет на поета.

Интересни идеи по темата, и то реализирани успешно, можете да откриете и в Класна стая на Петя Георгиева - презентация на автор, анкета с писател, урок биография...

2 коментара:

  1. Отговори
    1. Уважаемая Елена Воронина, спасибо за комментарии. Ваше мнение очень важно для меня. Желаю Вам удачи и новых творческих успехов!

      Изтриване